fbpx
Tiny house in een winterlandschap met een dik pak sneeuw

Winter in een Tiny House: Wees voorbereid!

De afgelopen weken heeft Nederland kunnen genieten van prachtig winterweer: vorst, sneeuw, en een schilderachtig landschap. Het wordt nog specialer als je weet dat jouw tiny house een warm en comfortabel toevluchtsoord is. Niemand wil immers te maken krijgen met een bevroren riolering of een haperende verwarming. In een reguliere woning denk je hier misschien niet veel over na, maar als bewoner van een tiny house is dit van cruciaal belang. Daarom heb ik de afgelopen dagen gesproken met verschillende bewoners van tiny houses. Naast het delen van enkele prachtige plaatjes van tiny houses in de sneeuw, hebben ze ook hun ervaringen en tips gedeeld, die ik graag met je deel.

Isoleer niet alleen je huisje goed, maar ook de ruimte eronder.

Bij de bouw van een tiny house wordt aandacht besteed aan de isolatiedikte. Toch zal het niet zo sterk ge├»soleerd zijn als een reguliere woning. Als je tiny house op wielen staat, is er een grote open ruimte onder waar warmte kan ontsnappen, wat kan leiden tot koude voeten en een snelle temperatuurdaling ’s nachts. Sommige bewoners zijn wakker geworden met een temperatuur van slechts 4 graden. Het is daarom slim om de ruimte onder je huisje af te sluiten.

Stook je op hout?

Als je op hout stookt, moet je de hele dag door blijven stoken, zelfs als je dat normaal gesproken niet zou doen. Als je even weggaat, daalt de temperatuur onmiddellijk. Het is handig om een goede voorraad hout binnen handbereik te hebben om niet constant door de sneeuw te hoeven sjouwen met houtblokken.

Riolering en waterleiding

Vooral als je tiny house niet direct op de grond staat, is de isolatie van de grond beperkt en worden leidingen direct blootgesteld aan de kou. Extra isolatie en het verwarmen van leidingen zijn geen overbodige luxe. Een warmtelint is essentieel om bevriezing te voorkomen. Overweeg als voorzorgsmaatregel de hoofdkraan af te sluiten en de leidingen leeg te laten lopen.

Infraroodpanelen of een extra kacheltje

Met een houtkachel kan ’s ochtends even duren voordat je tiny house op temperatuur is. Een extra kacheltje of infraroodpaneel kan het verschil maken, waardoor je toch kunt genieten van een aangename temperatuur bij het opstaan. Hierover heb ik eerder gesproken tijden mijn bezoek aan een tiny house. Je kan het hier terugkijken.

Ventileren, ventileren

Het is verleidelijk om alles dicht te houden om de warmte binnen te houden, maar ventilatie is cruciaal in de winter. Te veel isolatie zonder ventilatie kan leiden tot vochtproblemen en ongezonde lucht. Als je met hout stookt, is ventilatie ook belangrijk om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen. Zorg ervoor dat je melders in orde zijn.

Nu is het tijd om van de sneeuw en al het moois dat de winter te bieden heeft te genieten.

Tot snel,

Carla xx

Wil je op de hoogte blijven van mijn tiny house avonturen, tips en inspiratie?
Meld je dan voor mijn nieuwsbrief.