fbpx
Tiny house

Waarom zo klein?

De meest gestelde vraag is: “Waarom wil je zo klein wonen?” En dat is natuurlijk ook wel logisch want de meeste mensen vinden een Tiny House wel heel klein (max. 50 m2). Het antwoord op deze vraag ontstaat enkele jaren geleden en is langzaamaan steeds meer gegroeid.

Het zaadje werd gepland

In 2015 liep mijn leven anders dan gepland en stond mijn wereld op zijn kop. Door problemen met onroerend goed kwam ik een faillissement terecht en moest afscheid nemen van zaken die mij heel dierbaar waren zoals o.a. mijn huis, mijn oldtimer en mijn bedrijf. Deze keuze maakte ik voor een betere toekomst maar met heel veel pijn in mijn hart.

Tot mijn verbazing was het maken van de keuze, om afstand te doen van deze waardevolle zaken, het moeilijkst. Toen ik de keuze eenmaal had gemaakt en het was het leed geleden. Mis ik het nu echt, is mijn leven minder leuk of minder waarde vol nu ik dit alles kwijt was? Daar kon ik al vrij snel nee op antwoorden. Spullen bepalen niet wie ik ben of dat ik gelukkig ben. Dat doet mijn mindset en die was en is gelukkig positief ingesteld.

De definitie van een Tiny House is:
Een Tiny House is een nieuwe woonvorm met een duidelijke onderliggende filosofie. Het zijn kleine, volwaardige en vrijstaande woningen met een vloeroppervlak van maximaal 50 vierkante meter, met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk.

Mijn nieuwe woonplek

Van mijn jaren 50 huisje ging ik naar een flat met 1 slaapkamer op 7 hoog. Ik kreeg er een warm welkom met een plofkraak op de pinautomaat voor mijn deur en een wietplantage die net was geruimd een paar deuren verder. Pff dat was even wennen. Na een paar maandjes zat ik op de bank en keek om mij heen. Mis ik nou al die extra ruimte? Kom ik plek tekort? En die grote tuin dan? De eerste twee kan ik met nee beantwoorden maar die laatste helaas niet. Ik mis mijn tuin ontzettend, ondanks dat ik het meeste uit mijn balkon haal (een kleine oase op 7 hoog).

Een nieuwe job

Gelukkig had ik snel een nieuwe job gevonden, Pr en communicatie bij een watersportbedrijf. Deels in mijn straatje want water daar had ik niet zoveel mee. Doordat het kantoor in een houten chalet zit gevestigd was het in de winter wel even wennen aan de kou bij binnenkomst. En in de zomer… ja je raad het al is het bloedje heet. Ik werd mij opeens veel bewuster van de seizoenen, de warmte, de kou, de wind en de regen. Ik was altijd de grootste koukleum die er was maar dat veranderde. Ik merkte dat mijn lichaam zich ging aanpassen. Het is bijzonder om te merken wat het met je lijf doet als je meer in contact bent met de natuur.

Het laatste stukje van de puzzel

Dat is het financiële stukje. Door het faillissement en de schuldsanering die volgde werd ik teruggeworpen op een klein budget. Hoe ga je alles rondbreien als je zoveel moet inleveren? Hoe kan ik met mijn huidige budget zoveel mogelijk doen. Keuzes maken was het enige wat ik kon doen om mijn hoofd boven water te houden. Ik ga heel eerlijk zijn, die eerste maanden was overleven. Ik liep met de rekenmachine door de supermarkt om niet over mijn zelf bepaalde weekbudget heen te gaan. Door me daar zo strikt aan te houden kon ik uiteindelijk ook een potje aanleggen voor als ik eens naar de tandarts moest of een keer een drankje met vriendinnen wilde doen. Naarmate de tijd versteek merkte ik dat me dit steeds beter afging en dat ik veel meer kon doen dan ik van te voren gedacht had. Veel geld verdienen is geen drijfveer voor mij, wel zoveel mogelijk doen met dat wat ik heb. Ik hoef me niet meer suf te werken om iets te kunnen bereiken, wel moet ik bewust keuzes maken waar ik mijn geld aan uit geef.

Nieuwe inzichten

Deze hele ervaring heeft me heel bewust gemaakt van wat er belangrijk voor mij is.
– In contact zijn met de natuur.
– Spullen zijn leuk maar ik hoef niet alles zelf te hebben.
– Ik hoef niet eerst veel geld te verdienen voor ik kan doen waar ik gelukkig van wordt.
– Durf keuzes te maken om het leven te leiden wat ik wil.

Langzaamaan is het idee van Tiny House Living bij mij gaan groeien van een leuk idee naar iets wat ik zelf graag wil. Waarom het dan niet gewoon doen? In september 2019 heb ik me opgegeven bij de online cursus van Marjolein in het Klein, een van de grondleggers van Tiny wonen in Nederland. Dit met het doel om voor mijzelf duidelijk te krijgen of ik dit echt wil. Naast een hoop praktische informatie ontmoette ik ook gelijkgestemden. Sommige mensen die net als ik nog aan het oriënteren waren en andere die al Tiny wonen. Dit alles gaf mij het duwtje om het definitief te gaan doen.

Het is helaas nog niet mogelijk om even een stukje grond en een huisje te kopen en klaar. Het wordt een traject van creatief denken, uitdagingen aangaan en volhouden. Daarom dat ik deze blog ben begonnen om mijn traject vast te gaan leggen.

Wil je op de hoogte blijven van mijn reis?

Schrijf je dan in op mijn nieuwsbrief zodat je geen blog mist.

Groetjes Carla
xx

8 gedachten over “Waarom zo klein?”

 1. Geweldig om je verhaal te lezen. Knap dat je je zo open durft te stellen en super dat je je dromen gaat verwezenlijken. Wat een power!

 2. Rolf Van Moer

  Jouw verhaal doet een mens wel even stilstaan bij het leven, net zoals Corona. Misschien moeten we met zijn allen wat minder “hard” willen gaan.
  Heel veel succes Carla en tot op de zeilclub binnenkort.
  Groetjes, Rolf

 3. Zoals je schrijft, kan een gebeurtenis je hele leven overhoop gooien, het geeft ook aan, hoe sterk je bent, je hebt je leven opgepakt, gekeken, gevoeld, wat gebeurd er? En dan bewuste keuzes maken, de weg van bewust leven, bewust omgaan met, deze weg volg je, top Carla. je hele verhaal verteld: JE LEEFT, JE ERVAART, JE VOELT, heel je leven is doordrongen van optimisme. Ik geniet van je verhalen, op weg naar je tiny house.

 4. Zo trots op je! Want hoe je hiermee omgegaan bent mag een voorbeeld voor velen zijn! Ook mij heb je niet één keer maar meerdere keren geïnspireerd om naar zaken anders te kijken….. maar daar ben je tenslotte ook vriendinnen voor!
  Ik volg je op de voet en hoop zo dat je snel je sleutel van jouw Tiny mag ontvangen. Het is je meer dan gegund!

  XXX Mischa

Reacties zijn gesloten.