fbpx
Wachten

Van wachtkamer naar leslokaal

Herken je het, dat je doomt van je toekomst, van wat je later allemaal gaat verwezenlijken als je eenmaal ….? Ik in ieder geval wel! Soms lijkt het alsof ik in de wachtkamer zit, in de pauze stand sta omdat ik nog niet tiny woon en nog niet aan de slag kan gaan. Daar hou ik niet zo van dus vandaar dat ik een manier zoek en vind om nu al met mijn toekomstplannen aan de slag te gaan.

Een van mijn toekomst plannen is een moestuin en bloementuin om mijn huisje heen. Deels om mijn eigen eten te kweken maar ook gewoon omdat ik het heerlijk vind om in de tuin bezig te zijn. Als klein meisje hielp ik mijn moeder al in de tuin, hadden we plantenbakken met wortels en radijsjes. Nu ik 7 hoog woon is dat een droom die ik hier niet echt kan waarmaken. Toch?

Mijn inspiratie

Sinds een aantal jaar volg ik op Youtube het kanaal van Roots and Refuge Farm. Een koppel dat zoveel mogelijk probeert hun eigen groente probeert te kweken. Jess heeft het hierbij vaak over “Maak van je wachtkamer een leslokaal” Nadat ik deze uitspraak vaker heb gehoord begint er toch een belletje te rinkelen in mij hoofd. Hoe kan ik dit doen in mijn huidige situatie?

Hoe kan ik toch bezig zijn met een tuin, het kweken van groenten en fruit ondanks dat ik geen tuin heb. In mijn contact met mede tiny house geïnteresseerden kwam steeds vaker de term Voedselbos langs. Wat houdt dit eigenlijk in en kan ik hier misschien iets mee?

Voedselbos Stichting Haverland

Het voedselbos

Voedselbossen zijn kleine bossen die worden aangeplant om voedsel te leveren. Alles wat er staat, is dus (deels) eetbaar. Voedselbossen vormen een ecosysteem waaruit je het hele jaar kan oogsten. Waar een reguliere akker plat is en één gewas levert, bestaat een voedselbos uit lagen met verschillende soorten: hoge notenbomen, lagere fruitbomen, bessenstruiken, kruiden, groenten, bodembedekkers en schimmels. De oogst: fruit, noten, zaden, groenten, wortels, knollen, paddenstoelen, eetbare bloemen en honing.

Na wat zoekwerk online kwam ik Stichting Haverland tegen die een voedselbos aanplanten in Susteren. Uit nieuwsgierigheid heb ik me aangemeld en ben ik met hun aan de slag gegaan. Elke eerste zaterdag van de maand komen de vrijwilligers samen om aan de slag te gaan. Pieter heeft dan meestal een plan gemaakt met taken die moeten gebeuren. De taken variëren van de nieuwe aanplant water geven, bomen en struiken planten, fruit plukken of een wildgroei aan uitheemse struiken weghalen. Het is heel verschillend in werkzaamheden en elke keer weer leerzaam.

Ik vind het leuk om elke keer weer met iets anders bezig te zijn en ook steeds nieuwe mensen te treffen. Toevallig zitten hier ook mensen die ook graag tiny willen gaan wonen. Hoe leuk is dat!

Appels plukken het voedselbos van St. Haverland
Appels plukken
De opbrengst
Appels plukken
Nieuwe aanplant water geven
Nieuwe aanplant van water voorzien
Oosten
Oosten
Jonge aanplant beschermen
Jonge aanplant beschermen tegen de herten.
Bomen planten
Bomen planten

De volgende stap de balkon moestuin

Naast mijn klusdagen bij Stichting Haverland ga ik dit voorjaar ook proberen om een moestuin op mijn balkon te maken. Het is maar een klein oppervlak maar dat mag de pret niet drukken. Deze winter ben ik al aan de slag gegaan om een een extra plantenbak te maken. Gelukkig heeft mijn vader me geleerd om te klussen dus met wat hout en schroeven kom ik een eind. De vierkanten bak die ik al had staan heb ik uitgebreid met een torentje om zo wat extra ruimte te creëren voor sla of aardbeienplantjes. De eerste zaadjes zitten in de grond, nu maar hopen dat het wat wordt. Gelukkig is het een leslokaal en mag ik leren, dus ook fouten maken. Ik ga zien wat het gaat worden maar ik heb er in ieder geval nu al plezier in.

Bestaande plantenbak uitbreiden
Mijn planten torentje
Aan de slag met hout en zaak
Aan de slag voor een nieuwe bak
De platenbak op zijn plaats
Daar staat hij dan
Het eindresultaat!
Het eindresultaat, het moet ook nog een beetje gezellig blijven. 😉
De zaadjes
Wat gaat het worden?
De eerste zaadjes zijn geplant
De eerste zaadjes zitten in de grond.

Zit jij in de wachtkamer of in het leslokaal?

Soms is een einddoel nog zo ver weg en helpt het om er kleinere tussen doelen te stellen. Het maakt het opeens veel realistischer. Zo werkt het in ieder geval voor mij. Het maakt dat mijn mindset positief blijft en dat grotere doelen haalbaar worden. Dit heb ik ook toegepast op het financiële plan wat je kan terugvinden in de blog De spaarbarometer.

Herken jij het ook dat je soms dingen al wilt maar dat je denkt dat het nog niet kan? Hoe ga jij hier mee om? Vind jij ook een manier om er al mee aan de slag te gaan of wordt je nog tegen gehouden door het idee dat het nog niet kan?

Ik ben erg benieuwd naar jouw ervaringen!

Groetjes Carla xx