fbpx

Tiny Wonen in Actie: Een Jaar Vol Ontdekkingen, Uitdagingen en Groei

Mijn tiny house nadert snel! Het kan klinken alsof ik al een locatie heb gevonden, maar dat is nog niet het geval. Gelukkig zijn er diverse stappen die het werkelijk maken van mijn tiny house steeds realistischer laten z. Hoewel het vinden van een locatie van groot belang is, bestaan er talloze andere aspecten die ik moet ontdekken, leren en begrijpen voordat het zover is. Daarom wil ik even terugblikken op alles wat ik het afgelopen jaar aan mijn Tiny House avontuur heb toegevoegd en ontdekt.

Een nieuwe koers

Mijn blog en podcast zijn niet langer alleen gericht op mijn persoonlijke verhaal. Oorspronkelijk begonnen om mijn omgeving mee te nemen in mijn reis naar Tiny Wonen, heeft mijn blog nu een veel bredere doelgroep aangetrokken, met mensen die eveneens interesse hebben in Tiny Wonen.

Het inspireren en motiveren van anderen is geweldig, vooral als ik hen kan helpen om de sprong van denken naar doen te maken. Daarom heb ik dit jaar naast mijn eigen verhalen mijn blog en podcast uitgebreid met ervaringen van anderen die al tiny wonen, en met informatie over hoe volgers zelf aan de slag kunnen.

Alternatieven voor een tiny house

zithoek tiny house

Niet alleen de kosten voor boodschappen stijgen, ook die van een tiny house. Daarom blijf ik actief op zoek naar mogelijk goedkopere alternatieven. Ik heb een kijkje genomen bij een bouwer van pipowagens en gezien hoe Mara en Jasper hun eigen huisje bouwden met een tuinhuis op een trailer. Moet een tiny house voldoen aan een vastomlijnd plaatje, of draait het meer om het aanpassen van mijn levensstijl? Wat is voor mij belangrijk en waar ben ik bereid compromissen te sluiten om mijn huisje sneller te realiseren? Een helder beeld hebben van mijn opties stelt me in staat om snel een passende beslissing te nemen als er een locatie beschikbaar komt.

Ontdekking van Carisborg

In de tussenliggende tijd ben ik op zoek gegaan naar alle mogelijke informatie, waaronder de realisatie van de eerste Tiny House locatie in Limburg, genaamd Carisborg in Kerkrade. Spijtig genoeg had ik me hier niet voor aangemeld vanwege nog niet rond zijnde financiën. Wat een gemiste kans, want het is een prachtige locatie geworden. Klein maar fijn, prachtig gelegen en met een geweldige groep mensen. Als er morgen een plekje vrijkomt, zeg ik direct ‘ja’. 😉 Maar ik zal vast niet de enige zijn.

Het was inspirerend om te zien hoe dit proces verliep. Tijdens een bijeenkomst van de Vereniging Tiny Wonen Limburg gaf de Gemeente Kerkrade een fantastische presentatie over dit project. Dit was niet alleen waardevol voor gemeenten die tiny willen gaan wonen, maar ook voor toekomstige tiny house bewoners om hun perspectief te verbreden. Wat zijn de uitdagingen voor een gemeente, waarom duurt het soms lang of zijn gemeenten terughoudend om aan de slag te gaan met tiny wonen? Dit vond ik zo inspirerend dat ik komend jaar verder hierover in gesprek wil gaan met de gemeente Kerkrade.

Krachten bundelen

Dit jaar ben ik lid geworden van het bestuur van de Vereniging Tiny Wonen Limburg als ondersteunend lid. Het is fantastisch om te zien hoeveel we samen kunnen bereiken in plaats van alleen. De diverse kennis en energie van medeleden heeft ons veel vooruitgang gebracht, hoewel niet altijd zo snel als gewenst.

Ik ben al geruime tijd actief binnen de werkgroep van Meerssen. Helaas is de gemeente niet meer zo welwillend als in het begin, waardoor we momenteel vastzitten. Dat is erg jammer gezien de hechte band die we hebben opgebouwd. Daarom verbreden we nu onze horizon naar andere locaties, zowel als groep als individueel. Dit jaar ben ik ook aangesloten bij een werkgroep die actief is in Susteren. Het is geweldig om nieuwe mensen te ontmoeten die ook tiny willen wonen; een groep met nieuwe energie, verschillende interesses en kennis waarmee ik mijn kennis verder kan verrijken.

Beurservaringen in Karlsruhe en Hardenberg

Het afgelopen jaar heb ik twee beurzen bezocht: een heuse Tiny House beurs in Karlsruhe (Duitsland) en een recreatiebeurs in Hardenberg. Mijn doel was om meer huisjes te zien, te voelen en te ervaren. Ik wilde mijn kennis verbreden en ontdekken of de bouwers zich meer richten op de recreatieve markt of ook op de markt voor permanente bewoning. Op beide beurzen heb ik veel huisjes gezien en gesproken met bouwers, wat me veel inspiratie heeft gegeven.

Interviews met Klein Wonen Magazine en Laven Counseling & Consulting

Mijn blog werd vorig jaar opgemerkt door het Klein Wonen Magazine, dat me uitnodigde voor een interview. Het was geweldig om mijn verhaal op een groter platform te delen. Daarnaast heb ik gesprekken gevoerd met Linda Laven van Counseling & Consulting. Beide interviews lieten zien hoe mijn passie voor Tiny Wonen is gegroeid en hoe graag ik mijn ervaringen deel. Dit zaadje was al geplant, maar door deze interviews is het echt gaan groeien. Het heeft me aangemoedigd om anderen te motiveren hun droom na te jagen.

Omgaan met uitdagingen

Wat me opvalt bij gesprekken met bouwers, bewoners en toekomstige bewoners is dat we allemaal op elkaar zitten te wachten. De bouwers wachten tot de kopers een locatie vinden of de financiering rond krijgen, terwijl toekomstige bewoners wachten op een locatie, financiering of gemeente die wil meewerken.

Het lijkt alsof we allemaal in de wacht staan en naar anderen wijzen om het voor ons mogelijk te maken. Maar wat als we het heft in eigen handen nemen en er zelf mee aan de slag gaan? Deze conclusie heeft me aangezet tot actie.

Het Tiny House Experience Center

Enige tijd geleden heb ik het idee geopperd voor een Tiny House Experience Center. En nu is het zover: vanaf 1 januari wordt het een feit en staat het geregistreerd bij de Kamer van Koophandel. Het is ontzettend spannend, maar ook fantastisch om hiermee van start te gaan.

Het Tiny House Experience Center wordt de plek om naartoe te gaan als je wilt beginnen met tiny wonen. Het is dé ontmoetingsplek voor gelijkgestemden, waar je informatie kunt vinden over hoe te starten en de eerste stappen kunt zetten. Want van stilzitten komt niets, je laten tegenhouden door twijfel evenmin.

Dit geldt natuurlijk niet alleen voor het najagen van je tiny house droom, maar eigenlijk voor alles. Er zijn genoeg redenen om niet te beginnen aan dit project. Weet ik wel genoeg? Ik woon zelf nog niet tiny, maar heb ondertussen al zoveel kennis vergaard die ik graag deel. Daarom werk ik momenteel hard aan een cursus voor mensen die de eerste stappen naar tiny wonen willen zetten. Maar mijn droom eindigt niet bij een online cursus; ik wil groter denken. Wat als ik een locatie kan creëren waar je een diepgaande ervaring kunt opdoen met tiny wonen? Een plek waar je kunt kijken, ervaren, verblijven, leren, mensen ontmoeten en nog veel meer.

De eerste stappen zijn gezet, en als je mijn reis wilt volgen of ondersteunen, ben je van harte welkom.

Groetjes en op naar een top 2024
Carla

1 gedachte over “Tiny Wonen in Actie: Een Jaar Vol Ontdekkingen, Uitdagingen en Groei”

Reacties zijn gesloten.