fbpx
Groenten verpakt in plastic

Minder plastic

In januari 2020 heb ik mezelf voorgenomen minder plastic te verbruiken. Elke keer als ik terug kwam uit de supermarkt had ik veel producten in mijn tas die in plastic waren verpakt. Is dat nou echt nodig? Het ging mij meer en meer tegenstaan. Vanaf januari 2020 ben ik begonnen met het bewust kopen van producten waar geen of minder plastic aan te pas komt.

De groente afdeling

Als je door de gemiddelde groenteafdeling van een supermarkt loopt zie je héél véél plastic. Dat moet toch ook anders kunnen? Het viel me reuze mee om voor een alternatief te kiezen dat niet in plastic zat. In plaats van de supermarkt haal ik mijn groente tegenwoordig bij de lokale Turkse groente winkel. Blijkt nog een stuk goedkoper ook.

Er zaten wel wat meer plekjes op de groentes maar ondanks dat maakte niets af aan de smaak of houdbaarheid van producten.

Om niet alle losse groente en fruit alsnog in een plastic zakje te stoppen om af te gaan rekenen heb ik katoenen zakjes gekocht. Een kleine eenvoudige investering en het scheelt weer veel kleine plastic zakjes.

Opbergen en bewaren

Om iets op te bergen greep ik vroeger snel naar een diepvrieszakje of boterhamzakje. Ik stond er eigenlijk helemaal niet bij stil hoeveel plastic er zo doorheen gaat. Om dit aan te pakken heb ik mijn keukenkasten opgeruimd op zoek naar de Tupperware bakjes. Daar vond ik enkele deksels en bakjes maar die paste natuurlijk net niet op elkaar, je kent het wel. De afgelopen tijd heb ik glazen potjes verzameld, deze gebruik ik nu voor het opbergen van restjes voor in de koelkast maar ook voor het opbergen van pitjes en zaden. Zo hoef ik niets nieuws te kopen en gooi ik de potjes voorlopig nog niet in de glasbak.

Daarnaast heb ik ook een bijenwasdoek gekocht om o.a. de kaas in te bewaren. Eerst heb ik er eentje gekocht, eerst maar eens uitproberen dacht ik. Ik ben verrast hoe goed dit werkt. De kaas blijft lang goed en heeft minder last van schimmel. Je vouwt hem gewoon om je kaas heen en drukt de doek met je handen aan. De warmte van je handen zorgt dat de doek zich goed vormt. Zodra deze in de koelkast komt stijft de doek op en blijft hij goed zitten.
Ik heb de mijne bij Dille en Kamille gekocht.

Ben jij bewust van hoeveel plastic je gebruikt?

Hoeveel plastic gebruik jij echt? Vaak veel meer dan je denkt. Ik ben er nu een jaar op aan het letten en verbaas me er soms over hoe makkelijk het is om voor een alternatief te kiezen. Waarom wordt hier zo weinig aandacht aan besteed? Ik daag je dan ook uit om het ook eens te proberen. Ik zal in de toekomst nog vaker een blog hieraan besteden ter inspiratie!

Groetjes Carla
xx