Is dit nu een tuinhuisje, vakantiewoning, een tiny house of een beetje van alles door elkaar? Deze vragen dacht ik toen ik dit huisje zag staan. Nieuwsgierig als ik ben, keek ik of de bewoners aanwezig waren. Zo maakte ik kennis met Jasper en Mara, de bewoners van dit mooie huisje.
Het huisje staat in de Ardennen op een camping waar ik vaker kom. Keer op keer werd ik aangetrokken tot dit leuke huisje waar ik graag meer over wilde weten. Eenmaal in gesprek met Jasper en Mara werd ik alleen maar enthousiaster. Zou dit een optie voor mij kunnen zijn om tiny te gaan wonen? Ik neem je mee in hun verhaal.
Van stacaravan naar blokhut op wielen
Nadat de stacaravan niet meer geschikt was als vakantiewoning gingen Jasper en Mara op zoek naar een alternatief. Jasper vertelt enthousiast over hun zoektocht: “Toen we op zoek gingen naar een alternatief zijn we eerst gaan kijken naar wat vinden we eigenlijk leuk en wat past bij ons. Ik zelf ben twee meter lang en pas vaak niet in de gemiddelde stacaravan. Een stacaravan stond dus niet hoog op ons lijstje, maar wat dan wel? Zelf iets bouwen was de volgende stap om te bekijken. Iedere man denkt er weleens over na om zijn eigen huis te bouwen, waarom deze kans niet grijpen. Zelf aan de slag met skeletbouw vond ik wat te ver gegrepen. Daar heb je veel tijd en geld voor nodig. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een alternatief. Dat werd uiteindelijk een blokhut op wielen.”
Hoe hebben ze dit aangepakt?
“Het voordeel van een blokhut is dat je deze op maat kan laten maken, makkelijk in elkaar te zetten en qua prijs aantrekkelijk is. De blokhut hebben we uiteindelijk besteld bij de blokhutwinkel. We hebben gekozen voor een 70mm houten massieve wand en hebben de vloer en het dak extra goed geïsoleerd.” vertelt Jasper. “Voor het onderstel hebben we ervoor gekozen om deze nieuwe te laten bouwen. Naast dat deze op wielen staat hebben we er ook voor gekozen dat deze verplaatsbaar is per kraan.”
Mara vertelt verder over de bouw: “We hebben nu alles low-budget gedaan. Van het ontwerp tot het inkopen van materialen. Sommige dingen zouden we de volgende keer anders doen” geeft Mara toe. “Op locatie klussen was niet altijd even handig, de materialen zijn in Nederland vaak goedkoper en de winkels liggen in de Ardennen vaak verder weg. Ook waren we veel tijd kwijt met het uitzoeken van het koppelen van de blokhut op het onderstel. Waar komen de gaten en hoe maken we het vast. Het monteren van de blokhut op het onderstel zouden we de volgende keer laten doen.”
Praktische zaken
Ze hadden een aantal zaken waar ze rekening mee moesten en wilde houden:
- De binnenruimte moet hoog genoeg zijn voor Jasper zijn lengte.
- Het huisje moet verplaatsbaar zijn en van de camping af kunnen. Dat betekende rekening houden met de toegangsbrug.
- Het mag niet meer dan 50 cm hoger zijn dan dat van de buren.
- Mag maximaal 30% van de bouwkavel in beslag nemen.
- Alle wateraansluitingen zoveel mogelijk aan dezelfde kant van het huisje. Zou er ooit lekkage zijn, dan blijft de schade beperkt tot een klein gebied.
- Goede isolatie van de vloer, ze wilde geen koude voeten.
- Daarnaast staan ze op een camping dus klussen in het hoogseizoen was geen optie.
Mara vertelt: “We wilden graag een grote schuifpui voor veel licht in het huisje en ruimtelijkheid, een slaapplek voor ons en onze dochter en een veranda waar we overdekt konden zitten met 2 personen. Daarnaast hadden we de wens voor een volwaardige keuken en om losgekoppeld te zijn van het gas. Omdat we op een camping staan hebben we geen badkamer ingebouwd maar wel een eigen toilet. Alles bij elkaar een hele wensenlijst.”
Hoe bevalt het eindresultaat
Mara en Jasper zijn heel tevreden met het eindresultaat, een mooie vooruitgang ten opzichte van hun oude stacaravan. “Het heeft ons in totaal € 25.000, – gekost zonder onze werkuren mee te tellen. Hierbij heb ik veel zelf gedaan, maar heb ook de nodige hulp gehad van een bevriende aannemer op de camping, vrienden en familie”, zegt Jasper. “Ik ben erg blij met het terras dat we gemaakt hebben, dat had nog wat groter mogen zijn maar is echt een aanwinst”, vult Marja aan.
Geschikt als tiny house?
Zou dit huisje een goed alternatief zijn voor een tiny house? Ik zie wel mogelijkheden moet ik zeggen. Maar om er permanent in te wonen zou ik wel enkele aanpassingen doen zoals de wanden isoleren en een badkamer inbouwen. Maar al bij al was ik onder de indruk van dit huisje.
voor en nadelen op een rijtje
Voordelen:
- Zelfbouw, op deze manier is het een stuk haalbaarder voor mij.
- Het kostenplaatje, ze hebben veel zelf gedaan, dat scheelt natuurlijk in de kosten maar ondanks dat is het betaalbaar.
- Het is helemaal naar wens in te richten, je kan eenvoudig de maat en indeling bestellen die je wilt.
- Voor Jasper en Mara is het een uniek object op de camping.
Nadelen:
- Koppelen van het huisje aan het frame, geen standaard klusje.
- Veel massief hout, werkt bij wisselende temperaturen. Hiervan geeft Jasper echter aan dat het reuze meevalt bij het 70mm houtwerk, ondanks dat ze in een erg nat en wisselend klimaat zitten.
- Er zat veel uitzoekwerk in dit project. Zoals al eerder vermeld het koppelen van het huisje aan het framewerk, maar ook het leidingwerk, de niet standaard schuifpui, de vloerverwarming en het goed isoleren van het dak en de vloer.
Zoals ik in het begin al aangaf spreekt het uiterlijk van het huisje mij enorm aan en laat me zien dat er meer mogelijkheden zijn dan een standaard tiny house. Als ik goed om me heen kijk zijn er wel meer mogelijkheden te vinden die goedkoper zijn dan een ‘standaard’ tiny house. Tijd om die opties eens verder uit te zoeken.
Wat vind jij ervan? Is het voor jou een optie?
Ik hoor het graag van je.
Groetjes Carla
x
Wat een leuk huisje.een minibadkamer is inderdaad handig. Nu zijn zij altijd gebonden aan een camping.
Normaal gesproken zou je inderdaad een badkamer (douche) willen hebben. Maar omdat de watervoorziening op de camping het in de winter niet doet (de camping is zelfvoorzienend van water, maar in de wintermaanden gesloten voor tourcampeerders, dus wordt de waterleiding afgesloten), heeft het niet veel zin (in DEZE situatie) om een eigen douche te hebben die je eigenlijk alleen kan gebruiken wanneer het sanitaire gebouw ook gewoon open is.
In de wintermaanden (verblijf van een lang weekend, hooguit een week) redden wij het prima met een washandje met warmwater uit de ketel bij het aanrecht.
Maar het was ook een kwestie van waar wil je ruimte voor vrijmaken. We zaten aan een maximale oppervlakte gebonden en gegeven bovenstaande was een douche het voor ons niet waard.
Jullie overwegingen hierin snap ik helemaal Jasper. Toch heb ik al zitten denken of het mogelijk is een badkamer toe te voegen en ik zie zeker mogelijkheden in jullie ontwerp.
Hoi Monique, een waterzak (desnoods verwarmd in de zon) te gebruiken als douche en voila geen camping meer nodig 😉
Groet, Monique
Voor op de camping zeker een goede oplossing maar om dagelijks zo te douchen net iets minder praktisch.
Ik zie wel mogelijkheden voor als het niet op een camping zou staan. 😉