fbpx

Interview met Tiny House bewoonster Mary de Vette

Onlangs ben ik op bezoek geweest bij Mary. Zij woont sinds een jaar in haar Tiny House in Kerkrade, Carisborg. Ik was benieuwd naar haar verhaal, want hoe heeft zij haar droom realiteit gemaakt. Hoe heeft zij het aangepakt? Wat waren haar eerste stappen? Hoe heeft zij de financiering geregeld van haar huisje? En hoe bevalt het nu ze Tiny woont?

Lees of luister naar haar verhaal en laat je inspireren om ook jouw droom te realiseren. Het interview kan je hieronder lezen of bekijk de video. Nieuwsgierig naar het interieur van het huisje? Scroll naar beneden en bekijk de beelden van het interieur.

De paden van Mary en mezelf hebben zich afgelopen jaren al vaker gekruist tijdens onze weg naar Tiny Wonen. De eerste keer dat ik Mary ontmoette was tijdens een bijeenkomst van Marjolein in het Klein. Daarna trof ik haar bij de Vereniging Tiny Wonen Limburg als bestuurslid en als een van de eerste bewoners van de Tiny House Locatie in Kerkrade. Nu Mary gesetteld is in haar huisje in Kerkrade vond ik het tijd om haar naar haar verhaal te vragen en hiermee hopelijk andere mensen te inspireren. Een afspraak was dus snel gepland.

Daar zaten we dan in haar huisje, ik vol met vragen en zij hopelijk vol met antwoorden.

Buitenzijde Tiny House Mary
Mary in haar tiny house

Hoe ben je op het pad van Tiny Wonen terecht gekomen?

Mary: “Zoals de meeste mensen, via filmpjes op Youtube. Ik vond het wel heel leuk. Marjolein in het Klein was ik ook al eens tegengekomen en zo is het balletje gaan rollen. Voordat ik de stap ‘van dromen naar doen’ heb gemaakt is er wel twee of drie jaar verstreken. Uiteindelijk was mijn trigger dat mijn relatie uitging. Toen dacht ik, ik ga doen wat ik leuk vind, ik ga er gewoon voor”.

De eerste stappen

De eerste stappen die Mary zette om haar droom te realiseren was deelname aan de cursus bij Marjolein, Jouw Tiny House – van droom naar realiteit. Zo kwam ze in contact met anderen mensen die klein wilden gaan wonen en heeft ze veel leuke contacten opgedaan. Daarnaast heeft ze ook een cursus gevolgd bij Strohplatz over zelfvoorzienend leven. Allemaal zaadjes aan informatie die later van pas kwamen.

Waarom Tiny wonen

Ze vervolgt: “Het is een beetje een combinatie van alles. Een kleinere voetafdruk, wat heb ik nou eigenlijk echt nodig? Daarnaast ben ik altijd een verhuizer geweest en heb niet lang op dezelfde plek gewoond. Nu neem ik mijn huisje gewoon mee, dacht ik”.

In de praktijk is Mary er echter achter gekomen dat dit niet zo heel makkelijk gaat. Met name het vinden van een locatie is moeilijk. Ook merkt ze nu ze op deze locatie een jaar woont en alles heeft opgebouwd, dat je het niet zo makkelijk achterlaat.

Wat eerst het huisje of de locatie

Mary besloot om met het bouwen van haar huisje te starten, daar ging ze in 2020 mee aan de slag. De druk om een locatie te vinden werd toen opgeschroefd. Dat is dan ook een van de redenen geweest waarom ze lid werd van de Vereniging Tiny Wonen Limburg en daarna zelfs lid werd van het bestuur. Mary vertelt: “Hierdoor kreeg ik veel informatie over wat er wel en niet kan, dat is mooi meegenomen. Daarnaast ontmoette ik ook hier weer veel mensen die enthousiast over Tiny Houses waren en dat is heel mooi”.

Toen de locatie in Kerkrade ter beschikking kwam, was Mary hier vanaf het eerste uur bij. Niet iedereen wilde op deze locatie wonen en zo kreeg zij een van de vijf locaties toegewezen.

Woonkamer huisje Mary
Keuken huisje Mary

Het huisje financieren

Zoals bij veel mensen was het financieren van het huisje ook voor Mary een uitdaging. Mary: “Ik had het geld gewoon niet en toen ben ik gaan kijken wat ik kon lenen. Uiteindelijk heb ik voor een persoonlijke lening bij familie gekozen, daar ben ik heel blij mee. We hebben wel alles goed op papier gezet want er zitten ook risico’s aan. Daarnaast heb ik een verzekering afgesloten voor als er iets met mij gebeurt en ik de lening niet kan afbetalen”.

Om de kosten niet te hoog te laten oplopen heeft Mary voor een casco huisje gekozen. Zo kon ze het huisje ook naar haar eigen inzicht afwerken. Door dit samen met de kennis en ervaring van vrienden te doen heeft dit veel in kosten gescheeld.

De bouw

Mary vertelt: “Mijn huisje is gebouwd door Tiny House Limburg, toentertijd nog van Sasha en Debbie. Zelf had ik al duizenden tekeningen gemaakt met zaken die mij handig leken, gewoon op ruitjes papier uitgetekend. Ik ben met hen in gesprek gegaan en samen met hun ervaring en mijn ideeën zijn we tot een ontwerp gekomen. Achteraf zijn er altijd wel dingen waarvan je denkt, had ik dat maar anders gedaan. Dat blijf je altijd behouden, maar het huisje is prima zoals het nu is”.

Mary bouwde haar huisje in Coronatijd, wat enkele uitdagingen met zich meebracht. Zo kon de bouwer nergens een dakraam bestellen. Uiteindelijk is Mary zelf op jacht gegaan om de benodigde materialen te vinden.

Hoe bevalt het nu?

Mary woont nu op een unieke plek in Kerkrade, omringd door de natuur en wandelaars. Ze is trots op haar Tiny House en voelt zich helemaal thuis in de community die ze met vijf huisjes vormen. Het terrein is ondertussen mooi aangekleed, de moestuin staat in volle bloei. Een mooi plekje om Tiny te wonen.

Enkele tips

Mary heeft nog enkele tips voor mensen die overwegen om Tiny te gaan wonen: “Denk bij de kosten niet alleen aan het financieren van de grond en het huisje. Vergeet niet de kosten van vergunningen en infrastructuur, dit kan namelijk behoorlijk oplopen. Blijf daarnaast creatief en vastberaden, omdat er altijd obstakels zullen zijn die je moet overwinnen.

Neem een kijkje binnen in het huisje van Mary

Bedankt Mary voor het interview en hopelijk heeft ze jou geïnspireerd om je droom na te gaan.

Groetjes Carla
xxx

2 gedachten over “Interview met Tiny House bewoonster Mary de Vette”

  1. Mooi interview. Leuk dat je, na haar traject te volgen, samen terug kijkt. En natuurlijk het resultaat bewondert. En dit alles met ons deelt.

Reacties zijn gesloten.