fbpx
Sparen en besparen

Hoe ik € 620,- per maand (be)spaar

In mijn laatste podcast, Sparen, hoe doe ik dat, vertelde ik hoe ik ben gaan sparen voor mijn tiny house. Dit ondanks of juist door de  slechte financiële situatie waar ik in zat. Als je niet veel te besteden hebt maak je sneller moeilijke keuzes maar als je eenmaal bewust bent van waar je op kan besparen wordt het steeds leuker. Kleine besparingen hier en daar kunnen als je alles bij elkaar optelt flink oplopen en dat is wat ik vandaag aan je wil laten zien.

Musthaves en wannehaves

Voordat ik je vertel hoe ik tot € 620,- besparing kwam wil ik eerst even wijzen op de musthaves en wannehaves. Sommige zaken kun je nou eenmaal moeilijk zonder, dat zijn je musthaves. Daarnaast hebben we ook nog de wannehaves. Als je geld genoeg hebt lijken je wannehaves musthaves maar ik kan je vertellen als het water je aan de lippen staat ga je dit nog eens goed bekijken en blijkt dat niet altijd zo te zijn.

Financiële Musthaves en Wannehaves

Keuze maken

Welke keuzes je maakt hangt dus erg van je situatie af. Voor mijn faillissement dacht ik dat ik niet meer kon sparen dan ik op dat moment deed, toch bleek achteraf dat dit wel degelijk kon. Vooraf was ik echter alleen niet bereid om die keuzes te maken. Als je moet of als je echt wil kan er meer dus veel meer. Vraag je zelf dus maar eens het volgende af, zijn mijn musthaves wel echt zo noodzakelijk of kan ik ook zonder.

Dat is ook wat ik ben gaan doen toen ik in 2015 in een faillissement terecht kwam. De situatie was uit nood geboren maar was wel een hele goede leerschool. Ik ben een kasboekje gaan bijhouden om te zien waar ik mijn geld aan uit gaf en van daaruit ben ik uitgaves gaan schrappen.

De eerste keuze ligt voor de hand denk ik, dat was bezuinigen op boodschappen, kleding, uitgaan. Daarna wordt het wat lastiger want hoever was ik bereid te gaan. Hieronder vind je mijn keuzes.

boodschappen budget

Met een boodschappenlijstje en rekenmachine liep ik door de winkel. Ging ik over mijn budget heen dan ging er iets terug het rek in. Met de huidige inflatie is € 25,- een stuk lastiger dan in 2015 maar er kan altijd wat van het budget af ten opzichte van wat je nu besteed.

Kleding budget

Gelukkig heb ik vriendinnen met dezelfde kledingmaat. Hun heb ik gevraagd of ik door hun spullen heen mocht kijken als ze de kledingkast hadden opgeruimd en spullen weg deden. De afgelopen zeven jaar heb ik dan ook bijna geen kleding meer gekocht.

sport budget

Ik ben thuis gaan sporten met YouTube aan mijn zijde. Het was even wennen maar is uiteindelijk net zo fijn. Het kost wel iets meer zelfdiscipline, dat wel.

abonnementen

Ik had al geen abonnementen maar dit is één van de eerste zaken waarop je veel kan besparen. Ik luister nog steeds via Spotify maar wel met reclame en niet offline.

Telefonie en internet budget

Ik kwam erachter dat ik toch nog € 5,- kon besparen op mijn mobiel abonnement (prijzen 2015). Ik had al een sim-only abonnement en een goedkope telefoon voor erbij maar door van BEN naar Budgetmobiel te gaan kon ik net iets goedkoper bellen. Daarnaast ben ik gaan kijken naar een alternatief voor Ziggo. Budget thuis is bijvoorbeeld al een stuk goedkoper (€ 30,-). Ik heb er toen echter voor gekozen om de tv de deur uit te doen en het internet op mijn telefoon te gebruiken. Wel goed om erbij te zeggen dat ik niet veel zat te streamen op mijn telefoon.

woon budget

Dit was de moeilijkste keuze van allemaal maar wel eentje die mij het meest heeft opgeleverd. En als je weet dat je in de toekomst klein wilt gaan wonen, waarom dan in te tussentijd niet al kleiner gaan wonen en zo geld besparen om je tiny house sneller te realiseren.

Alles bij elkaar opgeteld leverde dit een besparing van € 620,- euro op.

Nu denk je misschien, ja als je het mes op de keel hebt staan moet je wel keuze maken en ja dat klopt. Ik ben echter sinds een jaar uit de financiële ellende en beschik weer over mijn volledige salaris. Toch ben ik bijna niet meer gaan uitgeven. In de tussentijd ben ik zo gewend geraakt aan mijn uitgavenpatroon dat het me geen moeite kost om zo te blijven leven. Het voelt niet als afzie of dat ik iets tekort kom. Daarnaast zie ik het vullen van mijn spaarspot nu met grote sprongen vooruit gaan en ik kan je zeggen er is niets dat meer motiveert dan dat. Mijn eerste mijlpaal heb ik dan ook recent bereikt maar daar vertel ik jullie later meer over.

Ik hoop dat ik je heb mogen inspireren om nog eens goed door je uitgaves heen te gaan en te kijken waar jij op kan bezuinigen. Laat het me vooral weten!

Groetjes Carla xxx

2 gedachten over “Hoe ik € 620,- per maand (be)spaar”

  1. Hai,
    Hier kunnen velen nog iets van leren. Want het klopt wat je schrijft. Vooral de wanna haves kosten ongemerkt veel geld elke maand. Laatst nog een hele docu ober gezien (via Netflix…..haha). Mensen die in america allemaal in de schulden zitten om uiteen lopende redenen. Een coach gaf de tip om de uitgaven te verdelen in: Need ( hypotheek enz), Dreams ( waar wil je voor sparen), Have ( iets wat je over 6 mnd nog nodig hebt) and Want (voor 1 ding de action inlopen en volle tas thuiskomen aankopen!). Veel kun je besparen op de laatste 2, dat moge duidelijk zijn. En alleen al door ze bij te houden geeft inzicht. Ben dit deze maand gaan doen en merk dat mijn koopgedrag verandert is! Voelt goed om geen prullaria te kopen maar te zien dat de bankrekening groeit. Het gaat om inzicht idd en te voelen dat zonder de Haves en de Wants je niets mist!

Reacties zijn gesloten.