fbpx
Gluren bij de buren

Gluren bij de buren (2)

Eind 2020 ben ik een paar dagen gaan logeren in het Tiny House van Ginny en Richard in Maria Hoop. Perfect om erachter te komen wat ik wel en niet leuk vind aan een Tiny House. Het kan allemaal nog zo leuk lijken maar is het dat ook in de praktijk?

Tijd om het uit te proberen!

Tijdens een bespreking gaf Ginny aan dat ze een paar dagen weg gingen tijdens de feestdagen, een ideaal moment om te gaan proef wonen in hun huisje. Voordat Ginny en Richard vertrokken kreeg ik eerst nog een goede instructie over hoe alles werkt. Normaal zou je de deur gewoon achter je dicht doen en vertrekken maar hier kwam toch meer bij kijken dan ik gedacht had. Zo hebben we de volgende zaken doorgesproken:

 • Hoe werkt het composttoilet en hoe maak je het leeg voor vertrek.
 • Hoe stook je de kachel op en hoe hou je het op een goede temperatuur.
 • Verwerken van het afval
 • Het warme water of beter gezegd het gebrek hieraan
 • Het gebruik van de juiste zeep producten om het water zo min mogelijk te belasten

Het huisje is aangesloten op stroom en water, niet op de riolering en heeft geen koelkast en warmwater installatie.

De indeling

Het huisje heeft een sfeervolle inrichting en ondanks zijn compacte formaat van 7,20 x 2,50 meter is het praktisch ingericht. Opbergruimte verwerkt in de trap mag natuurlijk niet ontbreken maar ook in de keuken is er veel plaats voor spullen op te bergen. De vele ramen maakt dat er veel licht is binnen en veel contact met de natuurlijke omgeving.

Voorheen dacht ik dat de badkamer in de lange weg niet zo praktisch zou zijn omdat de keuken dan heel smal wordt. Dit viel mij echter reuze mee. Het voordeel is verder dat je keuken wat meer in een hoekje zit en je niet tegen de afwas aan kijkt ;-).

De kachel

Het was niet heel koud maar toch was de eerste taak om de kachel op temperatuur te houden. Eerst met kleine houtjes het vuurtje aan krijgen waarna ik grotere blokken hout erop kon leggen. Toen de temperatuur rond de 19 graden werd heb ik er een briket opgelegd. Dit was rond een uur of vier in de middag waarna ik tot in de ochtend er geen werk meer aan had. Het was in het begin even opletten met het aanmaken van het vuur omdat het soms sneller was dan ik en de kleine stukjes hout alweer opgebrand waren en het vuur uit was als ik een kijkje nam. Dit had ik echter snel onder de knie waarna ik van het heerlijke vuurtje kon genieten. Het heeft altijd iets bijzonders om een vuurtje in huis te hebben.

Voordat de kachel goed aan is en op temperatuur ben je een klein uurtje verder. Dit betekend dat als je in de ochtend niet zo veel tijd hebt het de vraag is of je deze wel gaat opstoken. Daarnaast moet je ook best een hout voorraad op orde hebben. Daar had ik nooit zo over nagedacht maar nu ervaarde ik hoe het werkt.

Ruimtelijk, overzichtelijk en leven in de natuur.

Ondanks dat het huisje klein is volgens “normale” begrippen doet het ruim aan. Alles is binnen handbereik en overzichtelijk, dit geeft rust. Je gaat ook veel sneller naar buiten als het wat minder weer is. Je hebt het gevoel om meer in de natuur te leven, de regen hoor je op het dak, de wind om het huisje. Al je zintuigen worden geprikkeld in het ervaren van je omgeving, veel meer dan in een gewoon huis. Ik kan hier echt van genieten.

De tuin is bij een tiny house echt een verlengstuk van je woning. Naast het terras dat voor het huisje is aangelegd is er achter het huisje een ruime moestuin. Die lag er nu een beetje treurig bij in de winter maar hoe heerlijk is het om in de zomer hier je eigen groente te kweken.

Even een kijkje nemen

Familie en vrienden hadden interesse om een kijkje te komen nemen. Niet alleen horen waar ik het steeds over heb maar het nu ook eens van kort bij zien. Dat was gelukkig geen probleem dus een vriendinnen avondje was zo gepland. Leuk is het om de reacties van andere te horen.

Bezoek ontvangen is ook nog genoeg plaats voor. Waar je thuis een stoel bijschuift ga je nu makkelijk op de grond erbij zitten op het vloerkleed. Net zo gezellig.

Zelf ook nieuwsgierig?

Ik heb een filmpje gemaakt van mijn verblijf. Zo kun je een nog beter beeld krijgen van dit mooie huisje en hoe het mij bevallen is:

Ik heb genoten van mijn verblijf bij Ginny en Richard en kijk nu alleen nog maar meer uit naar mijn eigen huisje. Wil jij ook tiny gaan wonen of vind je het leuk om mij te volgen? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en ontvang een update als er weer een blog online staat.

Groetjes Carla
xx

4 gedachten over “Gluren bij de buren (2)”

 1. Carla heel mooi om van binnen te zien, en heerlijk wonen in de natuur.
  Groetjes Mariet

 2. Eefje en Angela

  We hebben genoten van je filmpje. Eefje vindt de toilet wel raar????. Wel een super leuk huisje. Groetjes Eefje en Angela

Reacties zijn gesloten.