fbpx
Huisje Tiny House Carisborg Kerkrade

eerste tiny house locatie in Limburg

Eindelijk is het dan zover, de eerste officiële tiny house locatie in Limburg is geopend. Als toekomstig tiny house bewoner ben ik heel blij dat Limburg nu ook deelneemt met een locatie, een van de nu ruim 70+ locaties in Nederland. Tijd om er een kijkje te gaan nemen. Om heel eerlijk te zijn ben ik er al eerder geweest. Deels uit nieuwsgierigheid en deels om de handen uit de mouwen te steken en te helpen de bestrating op orde te krijgen voordat de huisjes kwamen.

Verstopt in het zuiden van Limburg vind je Carisborg gelegen in de gemeente Kerkrade. Een tiny house pilot met vijf huisjes, gelegen aan de rand van een natuurlijk wandelgebied. Toen ik de eerste keer over deze locatie hoorde dacht ik: Kerkrade, dat is wel ver uit de richting. Maar toen ik er eenmaal was dacht ik: wauw, dat hebben ze maar mooi geregeld. Hier zou ik zo willen staan.

De officiële opening

Wethouder Tim Weijers_tiny house Carisborg Kerkrade

Op vrijdag 14 april was het zover, de locatie werd officieel geopend. Het terrein stroomde snel vol met geïnteresseerden, zowel toekomstig Tiny House bewoners als omwonenden die een kijkje kwamen nemen. Tijdens de openingsceremonie nam wethouder Tim Weijers van Wonen (gemeente Kerkrade) ons mee door het proces dat ze doorlopen hebben samen met de bewoners om dit tot stand te brengen.

Na een suggestie van PVDA Kerkrade om te kijken naar de mogelijkheden voor tiny houses in hun gemeente heeft Tim Weyers dit plan omarmd en is samen met zijn collega Marco Theunissen (projectleider) deze uitdaging aangegaan.

De locatie waar de huisjes staan waren voormalige hockeyvelden die leeg stonden en waar veel overlast ontstond. In samenwerking met de vereniging Tiny Wonen Limburg is de gemeente in gesprek gegaan met de omwonenden en is er gekeken naar de wensen en mogelijkheden op dit terrein. Naast een levensbomenbos zijn hier nu vijf tiny houses gerealiseerd.

Gluren bij de buren

Na een ludieke onderbreking van ‘medebewoner Tinie Hoes’, en het in ontvangst nemen van de ‘houten sleutel’ was er de gelegenheid om een kijkje te nemen in de verschillende huisjes.  

Je ziet gelijk een verschil in uitstraling tussen de huisjes die er staan. Twee van deze huisjes zijn gebouwd door Tiny House Limburg en de andere drie komen van Overson Tiny Houses & Chalets. Door het verschil in uitvoering en formaat is er genoeg te zien en te vergelijken.

Wat ook opvalt is dat iedereen het naar zijn eigen stijl heeft ingericht. Zo staat bij het ene huisje de buffetkast als pronkstuk in het huisje en is alles gelijkvloers, is het bij het volgende huisje het meeste van het interieur zelf gebouwd met een slaapkamer beneden en zithoek erboven en een derde huisje is zo ingericht dat er genoeg plek voor de bewoonster om er te wonen met haar zoontje.

De huisjes werden druk bezocht, niet alleen door toekomstig tiny house bewoners maar ook door mensen uit de omgeving. Nadat ze van kort bij de opbouw van het terrein hebben gevolgd zijn ze nu nieuwsgierig hoe de huisjes er van binnen uitzien. Veel omwonenden zijn verrast door de compactheid en compleetheid van de huisjes. “Alles zit erin” was een veelgehoorde opmerking.

Niet helemaal klaar

De bewoners zijn nog niet helemaal klaar met hun terrein. De tuintjes van de bewoners beginnen vorm te krijgen, de aanleg van de moestuin is al in volle gang en er wordt in de toekomst een multifunctionele ruimte gebouwd. In deze ruimte is er plek om spullen op te bergen zoals (tuin)gereedschap, het plaatsen van een wasmachine maar ook om koffie-uurtjes te houden. Het ontwerp van deze ruimte is gemaakt door een klas van het Bernardinuscollege in Heerlen.

Een kijkje nemen?

Tijdens mijn bezoek heb ik gefilmd zodat je een impressie krijgt van de opening, de locatie en de huisjes.

Groetjes Carla

xx