fbpx

Durf jij er echt voor te gaan?

Regelmatig krijg ik de vraag: “Woon je al tiny?” Nee, is dan mijn antwoord. Soms kijken mensen me dan verbaasd aan. “Nog niet, ben je er al zo lang mee bezig? Pff, ik weet niet of ik zo geduldig kan zijn.” Dit riep bij mij de volgende vraag op: “Wat heb jij ervoor over om jouw droomleven te creëren en wat kan jij er zelf aan doen om het te realiseren?”

Het lijkt alsof tegenwoordig alles binnen handbereik is, als je er maar voor betaalt. We zijn zo gewend geraakt aan de maakbaarheid van alles dat het investeren van tijd om iets te bereiken niet meer zo vanzelfsprekend is.


Duurt het te lang? Zitten er obstakels op onze weg? In plaats van door te zetten, kiezen we voor de weg van de minste weerstand, in plaats van onze tanden erin te zetten en ergens voor te gaan. Tenminste, dat is wat ik om mij heen zie gebeuren, zeker op de weg naar Tiny Wonen.

Ik ben al enkele jaren bezig met mijn weg naar tiny wonen. Ik spreek regelmatig mensen die er ook mee bezig zijn geweest maar ondertussen zijn afgehaakt. Waarom? Het duurt te lang, er is te weinig vooruitzicht op een plekje, of ze denken dat het voor hen niet haalbaar is. Dit vind ik zo jammer, want wat als ze meer geduld hadden, hun tanden erin zetten en het hun missie zouden maken om hun droom te bereiken? Ik denk dat we zoveel meer kunnen bereiken met wat meer inzet en een plan om mee aan de slag te gaan.

Dus ja, ik ben sinds 2019 bezig met mijn weg naar tiny wonen en woon nog niet in een tiny huis. Heeft het me niet leeg getrokken? Ben ik teleurgesteld in gemeenten en overheden omdat ze hier niet genoeg aan meewerken? Of boos op de woningmarkt die niet meewerkt? Nee, dat ben ik niet. Het heeft me namelijk heel veel moois gebracht de afgelopen jaren. Daarom wil ik dit graag met jullie delen.

Doelen stellen

Ik was altijd “go with the flow,” maar nu heb ik een doel. Dit zorgt ervoor dat ik nu andere keuzes maak dan voorheen. Hierdoor heb een plan gemaakt met tussenstappen om het haalbaar en realistisch te houden. Maar ook om mezelf gemotiveerd te houden.

Waar een wil is, is een weg

Mijn start is niet zoals die van iedereen. Ik zat midden in een faillissement, had geen cent op de bank en geen huis om te verkopen. Een Tiny House financieren is dan best lastig. Het was makkelijk geweest om te zeggen dat het nooit zou lukken, maar dat heb ik niet gedaan. Ik maakte een plan en ben begonnen met een paar euro per maand te sparen en zag van daaruit steeds meer mogelijkheden om te bezuinigen en te besparen. Het duurt even, maar ik ben nu wel super trots als ik naar mijn spaarrekening kijk. Heb ik me hiervoor dingen moeten ontzeggen? Ja, zeker. Maar dat betekend niet dat ik op een houtje aan het bijten ben. Ik maak echter wel de keuze om nu een in klein oud autootje te rijden, om in een flatje 7 hoog te wonen en om voornamelijk tweedehandskleding te dragen. En met een doel voor ogen voelt dit niet als afzien maar als werken aan mijn droomleven.

Veel gelijkgestemde leren kennen

Tijdens de afgelopen jaren heb ik veel mensen leren kennen die Tiny willen gaan wonen of die dit al doen. Het is zo mooi om te zien dat mensen van verschillende achtergronden zich verbonden voelen en samen aan de slag gaan. Je helpt elkaar, ondersteunt elkaar en bent blij voor elkaar als er iemand een plekje heeft gevonden om Tiny te gaan wonen. Het leren kennen van gelijkgestemden zat dan ook in mijn plan om met tiny wonen aan de slag te gaan.

Mijn kennis vergroten

In de afgelopen jaren heb ik veel informatie verzameld over Tiny Houses, locaties, wetgeving, financiering, ontwerpen en inrichting van je Tiny House. Dat helpt me de juiste keuzes voor mijzelf te maken en anderen te ondersteunen in hun traject.

Actief zijn en blijven

Het belangrijkste is misschien wel om te ontdekken hoe belangrijk het is om actief deel te blijven uitmaken van de Tiny House Community. Zitten wachten tot iemand je een oplossing komt aandragen gaat het niet worden. Wachten tot de gemeente waarin je woont zegt, “Ja, we willen een community,” helpt ook niet. Door zelf actief deel te nemen in een vereniging of groep die een plan uitwerkt en in gesprek gaat met gemeenten.

Deel waar je mee bezig bent

Door te delen wat mijn plannen zijn, heb ik veel leuke reacties gehad van mensen uit mijn omgeving. Mensen die willen helpen, tips hebben of die me willen ondersteunen. Door het opzetten van deze blog en mijn podcast heb ik veel mensen kunnen bereiken en inspireren. Iets wat ik echt heel leuk vind.

Durven investeren om er iets uit te halen

Geld uitgeven aan een cursus voelt een beetje verkeerd als je hard aan het sparen bent voor je Tiny House. Toch heb ik dat afgelopen jaar gedaan. Ik heb al langer de droom om van “Ik ga Tiny” meer te maken dan alleen een persoonlijke blog. Wat als ik meer mensen kan helpen hun droom te realiseren? Zou ik het ondernemerschap weer oppakken? Maar hoe dan en wat dan. Daarom heb ik geïnvesteerd in een opleiding in het ondernemerschap, waarin ik word uitgedaagd om groots te denken, voorbij mijn eigen angsten en beperkende gedachten. Super spannend, maar het voelt tevens ook zo goed. Want als ik op deze manier mijn inkomsten kan vergroten, is de investering meer dan de moeite waard, en daarnaast is het super leuk om te doen.

Want als ik echt groots droom zonder beperkingen in financiële zin of eigen beperkende gedachten, dan zie ik het volgende voor me:

Het Tiny House Experience Center
Na je bezoek aan het Tiny House Experience Center, ben je klaar om zelfstandig stappen te zetten richting Tiny Wonen. Je weet wat je wel en niet wilt, waar je de juiste informatie kunt vinden, je kunt rekenen op de ondersteuning van een hechte community, en je hebt de juiste mindset om jouw droom te verwezenlijken. Je zult ervan overtuigd zijn dat het ook voor jou haalbaar is, en je zult niet meer het gevoel hebben dat je er alleen voor staat.

Zo, dat is eruit. Super spannend om zo te delen, want dit is wat ik wil gaan realiseren. Dit is waar ik nu een plan voor maak. Het begin is er, de eerste stappen zijn gezet, en het hardop uitspreken van mijn plannen is er een van. Het heeft al zoveel in gang gezet, bouwers waarmee ik in gesprek ben, mensen die mij benaderen voor informatie, en ik barst van de energie. Ook al blijft het spannend en groter dan ik ooit had gedacht, soms moet je het gewoon doen en zien hoe het gaat lopen.

Dus als jij denkt: “Ik wil het, maar ik durf niet,” of “Ik weet niet hoe,” maak een eerste stap en maak een plan, spreek uit dat je dit wilt en vergroot je kennis. Wil je meer weten over mijn plannen of zoek je hulp bij jouw plannen? Dan mag je altijd contact met mij opnemen via carla@ikgatiny.nl.

Groetjes Carla
xx

1 gedachte over “Durf jij er echt voor te gaan?”

Reacties zijn gesloten.