fbpx
Big Dreams

De spaarbarometer

Toen mijn ideeën over tiny wonen serieuzer werden ben ik ook over het financiële plaatje gaan nadenken. Wat kost zo een tiny house nu eigenlijk? De kosten van een tiny house verschillen nogal. Wil je zelfbouwen dan kom je rond de € 30.000 uit, laat je het bouwen dan lopen de kosten al snel op richting € 60.000. Dit zijn natuurlijk indicaties maar geeft wel een richtlijn aan.

Waar te beginnen met mijn tiny house spaardoel…

Tja dat is nogal wat als je met niets begint, bijna onhaalbaar zou je zeggen. Om mezelf toch te motiveren ben ik voor mezelf een plan gaan maken. Wat als ik me richt op € 30.000 en de rest zie ik daarna wel. Hoelang heb ik nodig om dit bedrag bij elkaar te krijgen. Wat is realistisch?

Ik volg al een tijdje de facebookpagina van Porterenee.nl waar allemaal financiële tips worden gedeeld. Hier kwam ik de spaarbarometer tegen. Een mooie tool om je spaardoel inzichtelijk te maken, je te motiveren en je doel haalbaar te maken. Hoe onbereikbaar mijn doel ook leek, ik ben er mee aan de slag gegaan.

Kleine stapjes naar mijn grote tiny house doel

De spaarbarometer wordt in een exel-bestand bijgehouden. Niet alleen met droge cijfertjes maar ook in een grafiek zodat je goed kan zien hoever je bent. Nadat ik mijn einddoel had bepaald werd het tijd om in te vullen wat ik maandelijks kon missen. Zoals ik in een eerdere blog beschreef ben ik in 2015 in een faillissement terecht gekomen waarna ik in 2018 aan de schuldsanering deel mocht nemen. Dan is je financiële situatie nou niet direct rooskleurig en sparen is best lastig maar niet onmogelijk.

spaarbarometer

Door heel bewust met mijn geld om te gaan lukte het me om elke maand een klein bedrag van € 20,- opzij te zetten. Het was niet veel maar wel een begin en dat voelde goed. Het voelde als een begin en het stimuleert om nog meer te gaan sparen. Elk beetje wat ik overhield zette ik gelijk weg. Elke besparing die ik kon doen deed ik en zo kwam ik zelf voor te liggen op mijn eigen gemaakte planning.

Ondanks dat het sparen nu super gaat zou ik mijn doel graag sneller bereiken. Tijd om te kijken welke mogelijkheden er nog meer zijn want ik begin ongeduldig te worden. ;-). Het eeste plan was om in 2026 de € 30.000,- bij elkaar te hebben, nu ben ik zeker dat ik er dan al in woon. Hoe ik dat ga aanpakken? Een side hustle, beleggen, petreon, youtube pagina met vlog, crowdfunding, eerst een huisje huren terwijl ik druk doorspaar? Er is veel mogelijk maar tips en ervaringen zijn altijd welkom!

De spaarbarometer heeft mij in ieder geval het duwtje in de rug gegeven om te beginnen. Het gaf perspectief aan iets wat onmogelijk leek.

Opzet spaarbarometer


Heb jij ook een spaardoel dat onmogelijk lijkt? Hoe pak jij het aan?

Groetjes Carla xxx

2 gedachten over “De spaarbarometer”

Reacties zijn gesloten.