fbpx
Yv en Es voor hun Tiny House

De Ark van Yv en Es, een tiny house gefinancierd met een hypotheek en NHG

Enige tijd geleden kwam ik een bericht tegen op social media van Yvonne en Esther, zij wonen sinds oktober 2023 in een tiny house dat gefinancierd is met een hypotheek. Dat wekte mijn interesse. Hoe hebben ze dit geregeld, voldoet hun huisje dan aan het bouwbesluit? Daarom nam ik contact met hen op, nieuwsgierig naar hun verhaal.

Tiny wonen op je eigen eiland

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn maar Yvonne en Esther wonen op hun eigen eilandje in Friesland. Een uniek plekje met een uniek huisje. Het ging niet zonder slag of stoot en er wordt momenteel nog hard aan gewerkt, maar dat ze een uniek plekje hebben gevonden mag duidelijk zijn. Een plek om jaloers op te zijn!

Hoe hebben ze deze plek gevonden

De dames vertellen: “In Corona tijd gingen we samenwonen in een grote boerderij waar we tijdelijk konden verblijven (2 jaar). Dit was perfect voor ons vanwege de vele dieren die we hebben. Dus we dachten laten we dit maar doen, we zien daarna wel verder”. Toen het tijd werd om deze plek te verlaten was het echter een hele zoektocht naar een nieuwe plek waar ze samen met hun dieren konden wonen. Ze waren op zoek naar een plek die past bij onze levensstijl waar veel dieren, een yurt en veel buiten zijn, bij horen.”

Yvonne en Esther aan de keukentafel in hun huisje

Op zoek naar een locatie plaatste ze een oproep op Facebook dat door het programma Huizenfixers wordt opgepikt. Huizenfixers vroegen of ze mee wilden doen aan hun programma. Yvonne: “We dachten: waarom niet, misschien helpt het om sneller een stukje grond te vinden dan als we het zelf doen. We waren al zo lang aan het zoeken”.

Bij het bezichtigen van een woning kwamen ze in gesprek met de makelaar van het terrein. Toen hij van hun plannen hoorde dacht hij aan dit eilandje dat in eigendom was van een vriend. Die wilde dit misschien wel verkopen maar alleen als hij de juiste mensen treft. Zo is het balletje gaan rollen.

Het eiland

Podje naar het eiland van Yvonne en Esther

Het stukje land ligt in een weiland maar is omringd door water en alleen toegankelijk via een pontje. Het is jaren bewoond geweest, maar het stond nu al enige tijd leeg nadat het huis dat erop stond was afgebrand.

Tijdens het verwijderen van de resten had de eigenaar van de grond een vooruitziende blik en besloot om tijdelijk de sloot te dichten, het puin te ruimen en een septic tank en stelton-platen voor een huisje op het eiland te plaatsen. Ideaal om op een later tijdstip alsnog een woonruimte te creëren. Yvonne en Esther zagen hier direct mogelijkheden om hun yurt te plaatsen of om een ander huisje te bouwen.

Het huisje

De locatie heeft alles wat ze zoeken behalve een huis, ze zijn dan ook snel op zoek gegaan naar de mogelijkheden. Ze waren niet direct op zoek naar een tiny house, maar dit zou wel prima passen op deze plek. Eerst hebben ze naar een tweedehands huisje gekeken maar dat proces ging hen te traag waardoor ze dit hebben stopgezet en op zoek zijn gegaan naar een nieuw tiny house. Belangrijk was hierbij dat het huisje voldeed aan het bouwbesluit en dat doen niet alle tiny houses. Esther vertelt: “Het was nog een hele zoektocht en we konden weinig huisjes vinden die aan alle regelgeving voldeden. Na wat google kwamen we bij de Tiny House Store uit bij het huisje “Little nature” dat we uiteindelijk casco hebben gekocht”.

Een financieel adviseur is goud waard!

Doordat de grond een bouwbestemming heeft en Yvonne en Esther hier permanent kunnen wonen is een hypotheek hier mogelijk. Daarvoor moet het huisje wel aan het bouwbesluit voldoen. Dat is dan mooi geregeld denk je misschien, maar hier kwam nog wel het een en ander bij kijken.

Yvonne vertelt: “Omdat we niet genoeg eigen vermogen hadden, moesten we met een hypotheek werken. Een tiny house financieren is alleen niet zo makkelijk”. Niet elke bank wil een tiny house financieren en soms zijn er algemene regels zoals een verplichte aansluiting op het riool of stroomnetwerk. Dat wordt in hun geval lastig. Gelukkig waren ze via het programma Huizenfixers in contact met een ‘inancieel adviseur. Laurens Huisman van Uw Financieringsadviseur heeft zich helemaal vastgebeten in onze zaak en is blijven volhouden. Uiteindelijk hebben we zowel de grond als het huisje gefinancierd bij de ING bank. We zijn er bijna een jaar mee bezig geweest maar hij kreeg het rond. Hij heeft het allemaal op zich genomen en dat is hij dubbel en dwars waard”, zeggen ze met een grote glimlach op hun gezicht.

Het is een lang proces geweest om alles rond te krijgen, niet alleen omdat ze een financierder moesten vinden maar ook omdat het huisje getaxeerd moest worden voor de hypotheek. Dit moet gebeuren door een lokale taxateur waarbij het huisje vergeleken wordt met soortgelijke huisjes in de omgeving en deze zijn er vaak niet. Ook het voldoen aan het bouwbesluit is een tijdrovende klus. Gelukkig hebben ze daarbij veel hulp gehad van de leverancier van het huisje De Tiny House Store die veel informatie hiervoor heeft aangeleverd. “Esther vertelt: Zonder hun hulp was het ons nooit gelukt”.

De Ark van Yv en Es

13 oktober 2023 is dan het moment dat het huisje geplaatst wordt. Ondanks windkracht 6 en een weiland van 500 meter dat doorkruist moest worden lukte het om het huisje op de plaats te hijsen. Nu wonen ze in hun huisje terwijl ze het verder afbouwen. Ze hebben het bootvormige eiland omgedoopt tot de Ark van Yv en Es waar ze nu met hun honden, katten, geiten, ganzen, konijnen en nog veel meer dieren wonen.

Esther vertelt: “Veel mensen om ons heen vonden het maar moeilijk dat we zonder stroom en stromend water de sprong waagden maar wij dachten: we doen het gewoon, we zien wel. We hebben accu’s die we opladen met de zon, een 3.000 liter tank voor het regenwater en een grondwaterput voor geval van nood. Je leeft naar wat je hebt”.

Wat zijn de succesfactoren?

Als ze nu terugkijken zijn er wel enkele dingen die ze andere toekomstig tiny house bewoners willen meegeven:

  • “Geef nooit op, blijf positief denken en denk in mogelijkheden”;
  • “Laat je niet tegenhouden door negatieve berichten, er is altijd wel een weg te vinden dus blijf volhouden!”; 
  • “Het inhuren van de juiste mensen is echt de moeite waard, zeker als het gaat om de financiën of het voldoen aan het bouwbesluit”.

Zo zie je maar hoe een uitzichtloze situatie uiteindelijk een geweldige plek heeft opgeleverd. Vooral door vastberadenheid en doorzettingsvermogen bij Yvonne, Esther maar ook hun financieel adviseur.

Yvonne en Esther bij het vuurtje